joi, 29 noiembrie 2018

Administratorii de bloc nu se pot certifica potrivit noii legislații

Atestarea pentru ocupația de administrator de condominii, necesară conform noii legislații a asociațiilor de proprietari, nu se poate face momentan pentru că încă nu există în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) ocupația de administrator de condominii. Legea nouă a asociațiilor prevede că introducerea acestei ocupații în COR trebuie să se facă până la 28 noiembrie 2018 (în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018).
Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor le impune administratorilor de bloc aflați acum în funcție să își procure, până în septembrie anul viitor (în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018), atestate profesionale pentru certificarea ca administrator de condominii (în prezent există aceea de administrator de clădiri).
Concluzia: cei care vor să se certifice conform noii legi trebuie să aștepte modificarea COR-ului. Orice curs care le promite calificarea conform noii legislații nu le poate oferi momentan, din păcate, rezultatul promis, întrucât ocupația de administrator de condominii nu există în COR.
Articolul integral poate fi citit aici.

marți, 27 noiembrie 2018

Cumularea funcțiilor într-o asociație de proprietari

       În cadrul unei asociații de proprietari vorbim de o adunare generală, formată din toți membrii asociației, de un comitet executiv, un președinte de asociație, un cenzor sau o comisie de cenzori și de un administrator de bloc. Conform reglementării actuale, Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, unele dintre funcțiile acestea nu pot fi întrunite în aceeași persoană.


"Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci”

"Administratorul, reprezentantul/reprezentanții administratorului, soțul/soția, ascendenții, descendenții săi, precum și cenzorul sau membrii comisiei de cenzori, chiar dacă sunt proprietari, nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari"

Potrivit legii, nu poate fi membru al comitetului executiv, chiar dacă e proprietar în bloc:

·         administratorul;

·         reprezentantul administratorului;

·         soțul/soția, ascendenții ori descendenții administratorului;

·         cenzorul sau membrii comisiei de cenzori.

Având în vedere interdicția ca administratorul și cenzorul sau membrii comitetului de cenzori, să facă parte din comitetul executiv al asociației (din care președintele face obligatoriu parte) rezultă că președintele asociației nu poate fi și cenzor sau membru în comitetul de cenzori și nici  administrator de bloc.
Articolul integral poate fi citit aici.

Președintele sau administratorul nu mai pot vota în numele altora la adunarea generală

Președinții asociațiilor de proprietari, administratorii acestora, dar și alte persoane din conducerea asociațiilor nu mai au dreptul de a reprezenta în ședințe, începând din luna septembrie, un alt proprietar din imobil.
Din data de 28 septembrie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Modificările aduse de Legea nr. 196/2018 vizează și adunările generale sau modul în care pot fi reprezentați proprietarii de apartamente dintr-un imobil și care nu pot participa la aceste adunări. Concret, din septembrie, aceștia nu mai pot da mandat de reprezentare în adunarea generală președintelui, membrilor comitetului executiv sau comisiei de cenzori, administratorului sau unui membru al familiei acestora.
Actul normativ stabilește, mai exact, că “președintele, membrii comitetului executiv, administratorul, cenzorul/comisia de cenzori sau alt membru al familiilor acestora nu pot primi mandat pentru a reprezenta un alt proprietar în cadrul adunării generale”.
Totuși, un proprietar de apartament care nu poate participa la o ședință va putea fi reprezentat de către un alt membru al asociației, dar doar dacă îi dă acestuia o împuternicire scrisă și semnată. La procesul-verbal al ședinței se atașează și toate aceste împuterniciri. Un membru al asociației va putea să reprezinte un singur membru absent, nu mai mulți.
Legea nr. 196/2018 prevede că “un membru al asociației de proprietari poate reprezenta cel mult un membru absent, dacă prezintă împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează”, adică va limita numărul persoanelor pe care le va putea reprezenta un proprietar la unu.